יין כשר – מה עושה אותו כשר?

גידול גפנים לייצור יין באזור אגן הים התיכון החל כבר בתקופות קדומות, גם בארץ ישראל, בה הגפן נמנית בין שבעת המינים בהם התברכה הארץ. במאה ה-19 הוקמו בארץ כמה יקבים ידועים, חלקם הגדול בחסות הברון רוטשילד. כיום ניתן למנות למעלה מ300 יקבי יין ישראליים, ביניהם יקבים גדולים וותיקים לצד יקבי בוטיק חדשים. את הגפנים לייצור היינות הישראליים מגדלים בגולן, בגליל בהרי יהודה, באזור השפלה ואף בנגב.

כיצד מייצרים יין?

גפנים ליין מגדלים ברחבי העולם. על איכות היין משפיע זן הגפן, אך גם אופן הגידול, תנאי הקרקע ומזג האוויר במקום. כיום מעבדים את הענבים ליין בדרכים שמרניות ובאמצעים מודרניים, אך בכל היקבים מתבצע התהליך באופן דומה. בציר ענבים מהגפנים מבוצע בשלב שבו הענבים מבשילים באופן אופטימלי (בארץ מתקיים הבציר בתקופת הקיץ, בחודשים יוני עד אוקטובר). לאחר הבציר מועברים אשכולות הענבים למיון, לאחר מכן לשלב הפרדת התירוש באמצעות מעיכה וסחיטה – שלב שבימי קדם בוצע על ידי דריכה בגת.

השלב הבא הוא התססת היין. בשלב זה קיים הבדל בין ייצור יינות לבנים ואדומים (הצבע האדום או הלבן של היין נגרם בשל קליפת העינב). בייצור יינות אדומים מתבצע שלב ההפרדה לאחר תסיסת היין. התססת היין מבוצעת באופן מסורתי בחביות עץ, אך כיום גם במיכלים מודרניים. ההתססה נוצרת על ידי שמרי יין המפרקים את הסוכר שבענבים לאלכוהול, ל-CO2 (פחמן דו חמצני) ולמרכיבים נוספים. לאחר שלב התסיסה ניתן לבקבק את היין או להעבירו ליישון, לתקופה של עד כשנה וחצי (בעיקר יינות אדומים).

התנאים ליין כשר

כשרות יין היא מהחשובות ביהדות. על יינן ישראלי שמעוניין לייצר יין כשר מוטל למלא תנאים קפדניים לצורך קבלת אישור כשרות, אם מהרבנות הראשית או מהבד”צים השונים. לשם כך עליו להתאים את תהליך ייצור היין באופן מקיף לדרישות.

הרבנות בארץ מקפידה על כמה תנאים עיקריים:

  • על היינן להציג אישורים כי הגפנים גודלו בהתאם לדין היהודי.
  • אישור הכשרות הנדרש ליקב כולל בדיקה מקיפה, בחינת חומרי הגלם והכשרת המכונות והמתקנים ביקב.
  • שמירת שבת חשובה להכשרת היין. יקב כשר אינו פועל בשבתות ובחגי ישראל, ועל עובדי הייצור להציג תעודה המאשרת כי הם שומרי שבת.
  • קיים איסור חמור על מגע נוכרי ביין. איסור זה אינו חל על יין מבושל (מפוסטר), לכן סוגי יינות מסוימים עוברים תהליך פיסטור. בשל האיסור, ביקבים כשרים בהם מתקיימים ביקורים, מתלווה משגיח כשרות המקפיד על התנהגות המבקרים.

מדליות ליינות כשרים

הרבנות הראשית בארץ מספקת אישורי כשרות בהתאם לסטנדרטים מחמירים יותר משל רבנים במדינות חוץ וכך יכול להיווצר מצב שבו לדוגמה יין עם חותמת הכשר של הרבנות הראשית של איטליה אינו מוכר כיין כשר בארץ. עם זאת, ייצור היינות הכשרים בחו”ל מוגבל, דבר המעניק יתרון ליינות הישראליים הכשרים והמעולים שזכו בשנים האחרונות במדליות ובפרסים בתחרויות יין בינלאומיות, ביניהם יין קברנה סוביניון של יקבי ברקן ויינות של יקב רמת הנגב, יקבי רמת הגולן ועוד.

כתיבת תגובה